Ortodonti tedavisi gören hastaların tedavi bitiminde akıllarında oluşan en yaygın sorulardan bir tanesi, “Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline döner mi?” sorusu oluyor. Bu sorunun hastaları en rahatlatan cevabı ise kısaca “Ortodonti pekiştirme tedavisi” oluyor.

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisinden Sonra Dişler Eski Haline Döner Mi?

Ortodonti Tedavisi Sonrası Dişler Eski Haline Neden Döner?

Ortodonti tedavisi sonrasında dişlerin eski haline dönmesi, başlıca birkaç sebebe bağlıdır. Bu sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ortodonti uzmanının hastaya verdiği pekiştirme apareylerinin düzenli kullanılmaması ya da hiç takılmaması
  • Tedavi bitiminin akabinde ortaya çıkan 20 yaş dişlerinin ön dişlere baskı oluşturması
  • Tedavi sonrasında hastanın diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlıklarını devam ettirmesi
  • Çene, yanak ve dudaklardaki aşırı kas hareketleri
  • Alt keser dişlerde doğal olarak meydana gelebilecek değişiklikler

Tüm bu sorunlar bir yana dursun; diş teli çıkınca dişler eski haline döner mi sorusuna kapılmamak için her ortodontik tedavi hastasının mutlaka pekiştirme tedavisini kuralına uygun bir biçimde tamamlaması gerekir.

Ortodonti Pekiştirme Tedavisi Nedir?

Ortodonti (diş teli) tedavisi sonrası istenen konumuna gelen dişler, pekiştirme tedavisi yapılmadığı zaman eski haline dönme riski taşırlar. Pekiştirme tedavisi, tıbbi adı ile retansiyon yapılmadığı zaman ortodonti tedavisi sürecinde düzelen dişlerin konumları bozulabilmektedir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki diş teli çıktıktan sonra eski haline dönen dişler, tedavinin kötü ya da yetersiz yapıldığı anlamına gelmemektedir. Ortodonti tedaviniz sona erdiğinde elde ettiğiniz sonuçlardan memnun olup hali hazırda uzunluğu ile sizi yormuş olan tedavinizi bir an önce bitirmek isteyebilirsiniz; ancak tedavinizi pekiştirme aşaması ile tamamlamadığınız sürece dişlerinizin bir süre sonra eski yerlerine dönmeye çalıştığını fark edeceksiniz.

Pekiştirme tedavisinde kullanılan pekiştirme apareyleri, tam olarak bu noktada devreye girer. Diş eti, ağız kasları ve kemiklerin yeni konumlarına alışıp, kemiklerin sertleşmesi için geçen sürede dişlerin yerlerinde sabit durmasına ön ayak olan apareyler, kullanılmadığı takdirde dişlerin eski haline dönmesine yol açar. Ortodontik tedavide pekiştirme aşamasından geçmediğiniz sürece tedavinizin eksik ve tamamlanmamış bir şekilde kalacağını bilmeniz gerekir.

Dişlerin Ortodonti Tedavisinden Sonra Eski Haline Dönmemesi İçin Neler Kullanılır?

Pekiştirme tedavisi esnasında kullanımına başvurulan, temelde iki farklı pekiştirme apareyi vardır. Bunlardan ilki, sabit pekiştirme apareyleridir. Sabit olan dişlerin arka kısımlarına, yani dil tarafına yapıştırılan bu apareyler, bu sadede görünmezler. Dili de rahatsız etmeyen ve konuşmanızı ya da yemek yemenizi hiçbir şekilde etkilemeyen sabit pekiştirme apareyleri, dile yapıştırılarak kullanılır, böylece kırılma veya kaybolma riski de taşımazlar. Sabit pekiştirme apareyleri, yalnızca diş hekimi tarafından zamanı geldiğinde çıkartılır, böylece ortodonti tedavisi sonrası dişlerin eski haline dönmesini engellemiş olur.

Pekiştirme apareylerinin bir ikincisi de hareketli pekiştirme aparey setidir. Hareketli apareyler, sabit apareylerin aksine kolayca takılıp çıkartılabilen, şeffaf plaklardan oluşur. Temizlemesi ve bakımı oldukça kolay olan bu apareylerin sabit apareyler ile kıyasla en büyük dezavantajı, elbette hareketli oldukları için kaybolma riski taşıyor olmalardır. Bu yüzdendir ki pekiştirme ortodonti tedavisi esnasında hareketli pekiştirme apareyleri kullanmayı tercih ettiyseniz, kutusunu daima yanınızda taşımanız ve çıkarttığınız zaman anında kutusuna koymanız tavsiye edilir.

Pekiştirme apareylerinden hangisinin tedavi sonrası kullanılacağına ise diş hekimi ve hasta, ortak bir düşünce ile birlikte karar verebilir. Tabii ki burada hastanın, kararı vermeden önce uzman diş hekiminizin tavsiye ve önerilerini önceliklendirmesi de önem taşır.

Ortodonti Tedavisi Sonrası Dişlerimin Eski Haline Dönmemesi İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?

Eğer siz de ortodonti tedavisini yeni tamamlamış bir hasta olarak “Ortodonti tedavisinden sonra dişler tekrar bozulur mu?” endişesi duymak istemiyorsanız, bu hususlara dikkat etmenizde fayda var:

  • İster sabit ister hareketli olsun; pekiştirme tedavisi için verilen apareylerinizi diş hekiminin talimatlarına uygun bir şekilde kullanmalı ve sürekli takmalısınız.
  • Her iki apareyde de ilk takıldığı anda kısa bir süreliğine yaşayacağınız konuşma ve yutkunma sorununun geçici olduğunu bilmelisiniz.
  • Sabit pekiştirme apareylerinde her yemekten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalamalı ve ağzınızı çalkalamalısınız.
  • Hareketli apareylerde ise yemek yemeden önce apareyi çıkartmalı, kutusunda saklamalı ve tekrar takmadan önce koku oluşmaması adına diş fırçası ve sıvı sabun kullanarak ılık suda yıkamalısınız.
  • Hareketli pekiştirme apareylerinizin kaybolması durumunda anında diş hekiminize haber vermeli ve yenisini talep etmelisiniz.
  • Hareketli apareyleriniz akrilikten üretilir; bu nedenle de oldukça hassas ve kırılgandır. Onları kullanmadığınız anlarda kutusunda tutmaya özen göstermeli ve sıcak sudan, evcil hayvanlardan, çamaşır ve bulaşık makinelerinden uzak tutmalısınız.
  • Pekiştirme tedaviniz esnasında diş kontrol randevunuza geldiğinizde apareylerinizi yanınızda getirmelisiniz.

Eğer siz de profesyonel ellerden bir ortodonti tedavisi görmek ve hayal ettiğiniz o kusursuz dişlere kavuşmak istiyorsanız muayenehanemiz ile iletişime geçmeniz yeterli. Pekiştirme tedavisi de dahil olmak üzere tüm ortodonti tedavileri fiyatları hakkında bilgi alabilir, tedavi sürelerini öğrenebilir ve sizin için en uygun olan ortodonti tedavi yöntemine hekimimiz ile birlikte karar vererek imrendiren bir gülüşe sahip olabilirsiniz.

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisinden Sonra Dişler Eski Haline Döner Mi?

Ortodonti tedavisi gören hastaların tedavi bitiminde akıllarında oluşan en yaygın sorulardan bir tanesi, “Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline döner mi?” sorusu oluyor. Bu sorunun […]

Devamı

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisinde Diş Çekimi

İdeal bir dünyada insanların dişlerini kaybettiği tek dönem, süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerini çıkartmaya başladığı dönemdir; ancak yetişkinlerde de diş çekimi maalesef zaman zaman baş […]

Devamı

Görünmeyen Ortodonti (Diş Teli) Tedavisi – Lingual Ortodonti

Hastaların dişlerini manipüle etmek üzere tasarlanan diş telleri, doğrudan hissedilmeyen ve sürekli basınç sayesinde takılı olduğu dişleri düzeltmeyi amaçlar. Ortodonti uzmanlarının kullandığı diş telleri arasında […]

Devamı

Diş Teli (Ortodonti) Tedavi Süresini Kısaltmak Mümkün Mü?

Diş teli tedavisi söz konusu olduğunda hastaların genellikle çok çok merak ettikleri konu, diş teli tedavi süresi olmaktadır. Diş teli tedavi süresinin ne kadar sürdüğünü […]

Devamı

Ortodonti Tedavisinde Şeffaf ve Estetik Diş Teli

Dişlerdeki çapraşıklığı, yamukluğu ve ayrıklıkları düzeltme üzerine yoğunlaşan diş teli tedavileri, özellikle son yıllarda bilimin ve tıbbın gelişmesi ile birlikte bambaşka bir inovatif boyut kazanmış […]

Devamı