Fonksiyonel Tedavi
Fonksiyonel apareyler hastanın konuşma, yemek yeme, yutkunma gibi fonksiyonları sırasında oluşan kas hareketlerini kullanarak elde edilen kuvvetlerle dişleri ve çeneleri hareket ettirerek düzgün bir ilişki sağlanmasına yardımcı olur. Takılıp çıkarılabilir tipleri olduğu gibi dişlere sabitlenen tipleri de mevcuttur.

Fonksiyonel apareyimi kaç saat takmalıyım?
Ortodontistinizin önerdiği saat boyunca takmalısınız. Bu öneriye uymaz ve ağız dışı apareyinizi düzenli takmazsanız tedaviniz başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

Ağrı hissedecek miyim?
Fonksiyonel apareyinizi taktığınız ilk birkaç gün hafif ağrınız olabilir. Böyle bir durumda daha önce kullandığınız bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Eğer ağrıdan ötürü apareyinizi çıkartır ve takmazsanız tekrar taktığınızda yeniden ağrı hissedeceksiniz. Fakat takmaya devam ederseniz bir süre sonra ağrınızın azalarak geçtiğini göreceksiniz.

Apareyi takınca bozulan konuşmam düzelecek mi?
Diliniz henüz apareyle tanışmadığı için taktığınız ilk günlerde peltek konuşabilirsiniz. Konuşmanızın düzelmesi için yani dilinizin aparey ile tanışabilmesi için birkaç gün beklemeniz gerekecektir. Sesli kitap okuyarak veya şarkı söyleyerek bu alışma sürecini kısaltabilirsiniz. Tellerin kırılabilme ve tedavi süresinin uzayabilme ihtimalinden dolayı ağız içindeyken dilinizle apareyle oynamamalısınız.

Fonksiyonel apareyim ile yemek yiyebilir miyim?
Fonksiyonel apareyiniz ile yemek yiyemezsiniz. Apareyinizi yemek için çıkarttığınız zaman mutlaka doktorunuzun size verdiği özel plastik kutusuna koymalısınız. Eğer bir sebeple kutu yanınızda değilse uygun bir yere üzerini peçete gibi bir şeyle kapatmadan koymalısınız. Peçetenin arasına koyulan apareylerin yanlışlıkla çöpe atılması sıklıkla rastlanılan bir durumdur.

Fonksiyonel tedavim ne kadar sürecek?
Tedavinin süresi problemin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Ortalama 1 yıl süren fonksiyonel tedavinin sonunda ortodonti uzmanınız apareyinizi sadece geceleri takmanızı önerebilir. Bu tedavinin sonunda farklı apareyler ile ya da sabit ortodontik tedavi ile ikinci aşamaya geçilebilir.

Spor yaparken veya müzik aleti çalarken fonksiyonel apareyimi kullanabilir miyim?
Spor yaparken fonksiyonel aparey yerine ağız koruyucu takmanız gerekir. Enstrüman çalarken apareyinizi çıkartmalısınız ve mutlaka özel plastik kutusuna koymalısınız.

Apareyim kırılırsa veya kaybolursa ne yapmalıyım?
En kısa zamanda ortodonti uzmanınızı aramalı ve rutin randevu tarihinizi beklemeden yeni bir randevu almalısınız. Eğer apareyinizi sürekli kırıyor ve kaybediyorsanız bir ilerleme kaydedemeyeceğiniz için tedaviniz ortodonti uzmanınız tarafından sonlandırılabilir.

Invisalign Tedavisi

Artık tel ve braketler olmadan da dişleriniz düzelebilir. Bu sistemde düzgün sıralanmamış dişler neredeyse görülmeyen bir seri şeffaf plakla tedavi edilir.

Devamı

Incognito Ortodonti Tedavisi

3M firması tarafından kişiye özel üretilerek dişlerin iç yüzeyleri olarak adlandırılan damak/dil tarafına uygulanan braketlerdir. Dışarıdan bakıldığında görülmezler.

Devamı

Fonksiyonel Apareyler

Fonksiyonel apareyler hastanın konuşması, yemek yemesi, yutkunması sırasındaki kas hareketlerini kullanarak elde edilen kuvvetlerle dişleri ve çeneleri hareket ettirerek düzgün bir ilişki sağlanmasına yardımcı olur.

Devamı

Hareketli Apareyler

Hareketli apareyler, ağızda tutuculuğu kroşeler yardımıyla sağlanan, dişlere yapıştırılmadan kullanılan, hasta tarafından kolaylıkla takılıp çıkarılabilen apareylerdir.

Devamı

Çocuklarda Ortodonti Tedavisi

AAO (American Association of Orthodontics) çocukların 7 yaşını geçmeden ortodontik kontrolden geçmelerini tavsiye etmektedir.

Devamı