İdeal bir dünyada insanların dişlerini kaybettiği tek dönem, süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerini çıkartmaya başladığı dönemdir; ancak yetişkinlerde de diş çekimi maalesef zaman zaman baş gösterebilen bir diş sorunu olarak karşınıza çıkabilmektedir. Diş çekimi, yalnızca çürük ya da hasarlı dişlerin varlığında değil, aynı zamanda ortodonti tedavileri sırasında da tedavinin etkili olabilmesi adına zorunlu olarak yapılabilmektedir. Ortodonti tedavisinde diş çekimi, profesyonellik ile ele alınması gereken bir süreç olmakla birlikte sadece alanında uzman diş hekimleri tarafından planlanması ve gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Ortodonti tedavisinde diş çekimi ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylara bu yazımız üzerinden ulaşabilir, diş teli tedavisi esnasında diş çekimi süreçleri detaylarını öğrenmek ve randevu almak için muayenemiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisinde Diş Çekimi

Diş Çekimi Nedir, Neden Yapılır?

Çekimli ortodonti tedavisi ve süreçlerini daha net anlayabilmek için önce diş çekimi prosedürlerine, sebeplerine ve sonuçlarına yakından bakmak gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda süt dişleri çoğunlukla kendiliğinden organik olarak düşse de yetişkinlik dönemlerinde yapılması öngörülen diş çekimleri oral bir operasyon süreci gerektirmektedir. Eğer ortodonti tedavisi sırasında bir diş çekimi sürecinden geçecek olursanız, sizi nelerin beklediğini bilmenizde fayda vardır.

Ortodonti tedavisi esnasında diş çekimini gerektirecek nedenleri şu şekilde sıralamak mümkün:

  1. Kırık dişler: Eğer dişlerinizden bir tanesi herhangi bir sebepten dolayı parçalara bölündüyse diş hekiminizin onu tekrar bir araya getirmesi pek mümkün olmayacaktır. Basit ve kısa süreli bir ameliyat sayesinde kırık dişin geriye kalan parçaları çıkartılmalı ve yerine dental implant ya da köprü gibi kalıcı bir çözüm sunulmalıdır. Elbette diş çekimi sonrası uygulanacak olan çözüm yöntemi dişin türüne ve lokasyonuna göre değişkenlik gösterir.
  2. Sağlıksız dişler: Sağlıklı bir dişin çok büyük bir kısmına zarar vermiş çürükler veya dişin yapısına zarar verecek düzeyde ilerlemiş diş eti hastalıkları da diş çekimine sebebiyet verebilir. Ortodonti tedavisi öncesinde böylesine hasarlı ve tehlikeli bir diş ile tedaviye başlamak doğru olmayacağı gibi tedavinin başarısını da ciddi oranda sekteye uğratabilir.
  3. Yanlış yöne doğru çıkan 20’lik dişler: Bazen 20’lik dişler tabiri caizse başına buyruk bir biçimde büyüyerek sinüs boşluğu gibi zorlu bölgelere konumlanmaya başlayabilirler. Bu durum diğer dişlerin baskısı altında kalıp kendilerine büyüyecek uygun bir yer bulamadıkları zaman da gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda öncelikli olarak bir diş röntgeni çekilir ve diş hekiminin incelemesinden sonra uygun dişin çekilmesine karar verilebilir. Çekilecek diş, 20’lik dişe alan tanımayan dişlerden biri olabileceği gibi 20’lik dişin kendisi de olabilir.
  4. Giderek kötüleşen çatlak dişler: Dişin tamamını kaplamayan, ufak bir çatlak çoğu zaman kapsamlı diş operasyonları gerektirmeden, problemsiz bir biçimde çözülebilmektedir. Öte yandan bazı ciddi çatlaklar, gözle görünür hiçbir yan etki sunmadıkları için çok ileri seviyeye gelmediği sürece fark bile edilemezler. Çatlakların geri dönülemez noktalara ilerlediği bu gibi durumlarda tek çözüm çatlak dişin çekilmesidir. Unutmamak gerekir ki ortodonti tedavisi yalnızca sağlıklı ve fonksiyonel dişler üzerine yapılmalıdır ve çatlak bir diş, bu tedavi için gereken ideal diş kalitesinden oldukça uzak kalmaktadır.

Diş Teli Tedavisinde Diş Çekimi Neden Yapılır?

Öncelikle belirtmek gerekir ki ortodonti tedavisinde diş çekimi yapılıp yapılmayacağı kararı kesinlikle profesyonel bir diş hekimi tarafından verilmelidir. Böyle bir karar uzman bir diş hekimi tarafından verildiği takdirde diş teli tedavisinin olumlu sonuç göstermesi açısından verilmiş bir karar olup, uzun vadede sizin için avantaj sağlayacak bir karar olarak karşınıza çıkar.

Ortodonti tedavilerinde diş çekimi yapılmasının temel sebeplerinden bir tanesi ağız içinde yer kazanmak olarak belirlenebilir. Bu yöntem sayesinde komşu dişlerin bölgeye hareketi engellenir ve istenmeyen diş hareketleri durdurulmuş olur. Diş çekiminin akabinde ağzın ve dişlerin genel durumuna bakılarak hemen tedaviye başlanabileceği gibi belirli bir süre sonra da tedaviye başlanılması istenebilir. Bu durumda da yine en sağlıklı ve doğru cevabı diş hekiminiz verecektir.

Ortodontik tedaviye başlamadan önce diş çekimi yapılmasının sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkün:

  1. Çenede yer darlığını gidermek: Bazen alt çene ve üst çene arasındaki çene kapanış bozukluğu rahatsızlığı nedeni ile ağız içinde tedavi için yeterince alan bulunamayabilir. Bu gibi durumlarda devreye çekimli diş teli tedavisi girer ve diş kavisi üzerinde yer kazanmak amaçlanır.
  2. Çene dişlerindeki diziliş bozukluğunu gidermek: Yine alt çene ve üst çene arasındaki uyumsuzluktan doğan bozukluklarda çenedeki diş dizilimine müdahale gerekebilir. Diş teli tedavisinden önce yapılması gereken bu müdahale sayesinde uygulanan ortodonti tedavisi çok daha etkili sonuçlar gösterecektir. Ön, arka ve dik yöndeki diş ilişkisini düzeltmeyi amaçlayan bu diş çekimi de tıpkı diğer işlemlerde olduğu gibi profesyonel bir hekimin elinden çıkmalıdır.
  3. İskeletsel yapının normale dönmesini sağlamak: Her bireyin ağız yapısı kendine has karakteristik özelliklerle geldiği için her ağız için standart bir diş teli tedavisi belirlemek mümkün olmamaktadır. Kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak bir ortodonti tedavisi planlayabilmek için ağız yapısı analiz edilmeli, dişlerdeki iskeletsel sorunlar (varsa) tespit edilmeli ve tedavi öncesinde bu sorunlar ivedilikle giderilmelidir.
  4. Yetişkinlerde sürekli diş çekimi: Yetişkin bireylerde diş teli tedavisine başlamadan önce diş hekimi, uygun gördüğü takdirde diş çekimi talep edebilir. Yirmi yaş dişleri, gömülü dişler, diş çapraşıklığı, aşırı derecede sıkışıklık ya da çürük dişler, yetişkinlerde ortodontik tedavi öncesinde diş çekimine sebebiyet verebilecek sebeplerin başında gelir.
  5. Çocuklarda sürekli diş çekimi: Çocuklarda “seri çekim” olarak adlandırılan sürekli diş çekimi, koruma amaçlı uygulanan bir ortodontik tedavi olarak karşımıza çıkar. Bu noktada en önemli husus, hastaya seri çekim yapabilmek için doğru tanıyı koymuş olmaktır. Ortodontik tedavi göreceği belirlenen çocuğa uygulanan bir yöntem olan seri çekim, gerçekten yer darlığına sahip çocuklarda uygulanmalı ve tek başına bir ortodontik tedavi olarak kullanılmamalıdır.

Unutmamak gerekir ki dünyada ortodontik tedavi öncesinde gerçekleştirilen diş çekimi oranları yüzde 30 ila yüzde 40 arası gibi ciddi bir orandan oluşmaktadır. Ortodonti tedavisine başlamadan önce elbette hekimler, tamamen diş çekimsiz bir tedavi uygulamayı hedeflerler, ancak bazı durumlarda uzun vadede tedavinin başarıya ulaşabilmesi için diş çekimi yapılması gerekebilmektedir. Eğer gerçekten tedavinin başarısını ve olurunu etkileyecek bir konumda ise söz konusu dişin çekilmesi büyük önem taşır. Ortodontik tedavi için diş çekimi kesinlikle zararlı olmadığı gibi tedavinin süresini ve tedavi masraflarını çoğu zaman etkilememektedir.

Ortodonti Tedavisinde Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisi öncesi yapılacak olan diş çekiminde öncelikli olarak ölçümleme yapılması gerekmektedir. Hastanın dişlerinde bulunan yamukluk miktarı, dişlerden alınan ölçü, yüz yapısı, kemik yaşı ve hastanın profili gibi pek çok faktör, yapılacak olan diş çekimini etkilemektedir. Ağız içindeki yer darlığının mümkün olabildiğince tam ölçülmesi gerekmektedir. Bunun için model analizi ile birlikte uzak röntgen sonucuna da ihtiyaç vardır. Bu iki analizin sonuçları bir araya getirilerek ortodonti tedavisi öncesindeki diş çekimi sürecine karar verilmiş olur.

Çekilen dişlerin yerine kalan boşluklar, diş teli tedavisi bittikten sonra ortadan kaybolmuş olur. Dişlerin çekildiği boşluklara diğer dişler, tel yardımı ile uygulanan baskı sonucu hareket ettirilerek boşluklara kaydırılır ve o boşluklar doldurulur. Çene kemiği içerisinde sürekli basınç sonucu yüzdürülen dişler, harekete geçerek yerleşeceği yeni lokasyona doğru stabil bir biçimde ilerler. Dişin diğer tarafında kalan boşluklar ise yeni kemik oluşumları ile dolarak süreci tamamlamış olur.

Elbette ortodonti tedavisi öncesi yapılması planlanan herhangi bir diş çekimi prosedürü için en net ve sağlıklı bilgiyi size prosedürü gerçekleştirecek olan hekiminiz sağlayacaktır.

Ortodonti diş çekimi yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, diş çekimini gerektiren bir durumun olup olmadığına dair sağlıklı bir karar verebilmek, ardından da bu diş çekimi işlemi için işinin ehli, uzman bir diş hekimi bulmak. Eğer siz de dişlerinizi düzelttirmek ve kusursuz bir gülüşe sahip olmak istiyorsanız, muayenemizi ziyaret ederek prosedürler ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Şayet ortodontik tel tedavisi öncesi herhangi bir diş çekimine ihtiyaç duyabileceğinizden şüphe ediyorsanız uzman hekimimiz bu kararı sağlıklı bir biçimde verecek ve sizin için en ideal tedavi sürecini planlayacaktır. Çekimli diş teli tedavisi başta olmak üzere ortodontik işlemlerin tamamı için detaylı bilgi almak ve fiyat bilgisini öğrenmek için bizimle iletişime geçmeniz yeterli.

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisinden Sonra Dişler Eski Haline Döner Mi?

Ortodonti tedavisi gören hastaların tedavi bitiminde akıllarında oluşan en yaygın sorulardan bir tanesi, “Ortodonti tedavisinden sonra dişler eski haline döner mi?” sorusu oluyor. Bu sorunun […]

Devamı

Ortodonti (Diş Teli) Tedavisinde Diş Çekimi

İdeal bir dünyada insanların dişlerini kaybettiği tek dönem, süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerini çıkartmaya başladığı dönemdir; ancak yetişkinlerde de diş çekimi maalesef zaman zaman baş […]

Devamı

Görünmeyen Ortodonti (Diş Teli) Tedavisi – Lingual Ortodonti

Hastaların dişlerini manipüle etmek üzere tasarlanan diş telleri, doğrudan hissedilmeyen ve sürekli basınç sayesinde takılı olduğu dişleri düzeltmeyi amaçlar. Ortodonti uzmanlarının kullandığı diş telleri arasında […]

Devamı

Diş Teli (Ortodonti) Tedavi Süresini Kısaltmak Mümkün Mü?

Diş teli tedavisi söz konusu olduğunda hastaların genellikle çok çok merak ettikleri konu, diş teli tedavi süresi olmaktadır. Diş teli tedavi süresinin ne kadar sürdüğünü […]

Devamı

Ortodonti Tedavisinde Şeffaf ve Estetik Diş Teli

Dişlerdeki çapraşıklığı, yamukluğu ve ayrıklıkları düzeltme üzerine yoğunlaşan diş teli tedavileri, özellikle son yıllarda bilimin ve tıbbın gelişmesi ile birlikte bambaşka bir inovatif boyut kazanmış […]

Devamı